penes-me-pesto-anithou-&-kolokuthia
clock icon
30'

Πέννες με κολοκυθάκια, πέστο άνηθου και φέτα

Υλικά

  • 1 πακέτο πέννες
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια κολοκυθάκια, σε μπαστουνάκια (στο ίδιο μέγεθος με τις πένες)
  • 200γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το πέστο

  • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λευκή αμυγδαλόψιχα, χοντροκομμένη
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα ή γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η «σάλτσα» αυτού του πιάτου θυμίζει κολοκυθοκεφτέδες, γι’ αυτό της ταιριάζουν τα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, βασιλικός κ.ά.) και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε ό,τι έχετε και σας αρέσει.

Βάζετε όλα τα υλικά για το πέστο στο μούλτι και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Βράζετε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις στραγγίζετε και τις διατηρείτε ζεστές.

Αλατοπιπερώνετε καλά τα κολοκύθια. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν αλλά να μείνουν τραγανά. Τα μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι.

Βάζετε τις πέννες σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τη φέτα και το πέστο άνηθου. Ανακατεύετε ελαφρά, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε όλα τα υλικά για το πέστο στο μούλτι και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Βήμα 2

Βράζετε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις στραγγίζετε και τις διατηρείτε ζεστές.

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνετε καλά τα κολοκύθια. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν αλλά να μείνουν τραγανά. Τα μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι.

Βήμα 4

Βάζετε τις πέννες σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τη φέτα και το πέστο άνηθου. Ανακατεύετε ελαφρά, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση