OliveMagazine

Πίτα με κολοκύθα και καπνιστό τυρί

Πίτα με κολοκύθα και καπνιστό τυρί

Μερίδες:10-12
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 8 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 440γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό για το ψήσιμο
  • Για τη γέμιση

  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά
  • 200γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κολοκύθα

  • 500γρ. κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
  • ½ κουτ. σούπας Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να ποτιστεί η Φαρίνα με το βούτυρο. Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για την κολοκύθα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ανακατεύετε σε μπολ όλα μαζί τα υλικά, τα απλώνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αφήνετε την κολοκύθα να κρυώσει.

Για τη γέμιση: Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Προσθέτετε τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε το τυρί, την κολοκύθα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.

Με πλάστη ανοίγετε τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο, πάνω σε ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση της κολοκύθας και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και κόβετε σε λωρίδες πάχους 1εκ., τις οποίες τοποθετείτε πάνω από την πίτα χιαστί, φτιάχνοντας ένα πλέγμα.

Κόβετε ό,τι φύλλο περισσεύει, αλείφετε με το αβγό και ψήνετε στο φούρνο στους 180οC, μέχρι να ψηθεί το φύλλο και να πάρει χρώμα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr