Πρώτης τάξεως τσιπουρομεζές αλλά ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες και τηγανητά αβγά.
Μπορείτε να περάσετε την πανσέτα από τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, να πάρει χρώμα και σβήστε με κρασί και λίγο λεμόνι.
Προσθέστε την ψιλοκομμένη, σκέτη ή με σάλτσα ντομάτας στις μακαρονάδες σας ή ψήστε την μαζί με αβγά (μάτια ή ομελέτα) ή όπου αλλού θα χρησιμοποιούσατε μπέικον.
Εάν σας περισσέψει, αφήστε την στο ψυγείο ανοιχτή επάνω σε μια σχάρα, να στεγνώσει όλο το βράδυ. Τυλίξτε τη στη συνέχεια σε χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε την στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Η πανσέτα πρέπει να είναι κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες (πάχος λιγότερο από 0,5εκ., περίπου όσο 2 φέτες ζαμπόν), για να «στεγνώσει» και να καρυκευτεί σε 4-5 ώρες.