OliveMagazine

Παξιμαδάκια με ξερά σύκα και καρύδια

Παξιμαδάκια με ξερά σύκα και καρύδια

Μερίδες:για 30 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:35 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ξερά σύκα, κομμένα στα 4
  • 2 φλιτζάνια καρύδια
  • 175γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη
  • 12 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη (μαλακή με μελάσα)
  • 4 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 μανταρίνι (προαιρετικά)
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • λίγο γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 ασπράδια ελαφρά χτυπημένα, για επάλειψη
  • σουσάμι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175oC. Απλώνετε τα καρύδια πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα καβουρδίζετε στο φούρνο για 5-7 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Ψιλοκόβετε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα σύκα.

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άσπρη και μαύρη ζάχαρη και προσθέτετε τα αβγά, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.

Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα προσθέτετε στο μίγμα του βούτυρου μαζί με το μίγμα των σύκων. Ανακατεύετε καλά, χωρίζετε το μίγμα στα δύο, τα τυλίγετε με μεμβράνη σε ρολό, σαν φραντζόλες, και τα αφήνετε στο ψυγείο για 35 λεπτά περίπου.

Προθερμαίνετε το φούρνου στους 175οC. Αφαιρείτε τη μεμβράνη από τα ρολά και τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αλείφετε με το ασπράδι. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά σχεδόν, μέχρι δηλαδή να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Αφήνετε τα ρολά να κρυώσουν, για 40 λεπτά περίπου και τα κόβετε σε λεπτές φέτες με ηλεκτρικό ή πριονωτό μαχαίρι. Αραδιάζετε τις φέτες σε ταψιά και τα ξαναβάζετε στο φούρνο, στον αέρα για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν τραγανά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Τη δεύτερη φορά που θα ψήσετε τα παξιμάδια πρέπει να προσέξετε μην «αρπάξουν». Ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου.


Τα διατηρείτε –αφού κρυώσουν εντελώς– μέσα σε μεταλλικό κουτί.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr