paximadakia
clock icon
60'

Παξιμαδάκια με ξερά σύκα και καρύδια

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ξερά σύκα, κομμένα στα 4
  • 2 φλιτζάνια καρύδια
  • 175γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη
  • 12 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη (μαλακή με μελάσα)
  • 4 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 μανταρίνι (προαιρετικά)
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • λίγο γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 ασπράδια ελαφρά χτυπημένα, για επάλειψη
  • σουσάμι

Tips

  • Τη δεύτερη φορά που θα ψήσετε τα παξιμάδια πρέπει να προσέξετε μην «αρπάξουν». Ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου.
  • Τα διατηρείτε –αφού κρυώσουν εντελώς– μέσα σε μεταλλικό κουτί.

Παξιμάδια που ταιριάζουν υπέροχα με τον καφέ ή ένα ζεστό ρόφημα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175oC. Απλώνετε τα καρύδια πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα καβουρδίζετε στο φούρνο για 5-7 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Ψιλοκόβετε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα σύκα.

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άσπρη και μαύρη ζάχαρη και προσθέτετε τα αβγά, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.

Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα προσθέτετε στο μίγμα του βούτυρου μαζί με το μίγμα των σύκων. Ανακατεύετε καλά, χωρίζετε το μίγμα στα δύο, τα τυλίγετε με μεμβράνη σε ρολό, σαν φραντζόλες, και τα αφήνετε στο ψυγείο για 35 λεπτά περίπου.

Προθερμαίνετε το φούρνου στους 175οC. Αφαιρείτε τη μεμβράνη από τα ρολά και τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αλείφετε με το ασπράδι. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά σχεδόν, μέχρι δηλαδή να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Αφήνετε τα ρολά να κρυώσουν, για 40 λεπτά περίπου και τα κόβετε σε λεπτές φέτες με ηλεκτρικό ή πριονωτό μαχαίρι. Αραδιάζετε τις φέτες σε ταψιά και τα ξαναβάζετε στο φούρνο, στον αέρα για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν τραγανά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175oC. Απλώνετε τα καρύδια πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα καβουρδίζετε στο φούρνο για 5-7 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 2

Ψιλοκόβετε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα σύκα.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άσπρη και μαύρη ζάχαρη και προσθέτετε τα αβγά, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.

Βήμα 4

Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα προσθέτετε στο μίγμα του βούτυρου μαζί με το μίγμα των σύκων. Ανακατεύετε καλά, χωρίζετε το μίγμα στα δύο, τα τυλίγετε με μεμβράνη σε ρολό, σαν φραντζόλες, και τα αφήνετε στο ψυγείο για 35 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνου στους 175οC. Αφαιρείτε τη μεμβράνη από τα ρολά και τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αλείφετε με το ασπράδι. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά σχεδόν, μέχρι δηλαδή να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Βήμα 6

Αφήνετε τα ρολά να κρυώσουν, για 40 λεπτά περίπου και τα κόβετε σε λεπτές φέτες με ηλεκτρικό ή πριονωτό μαχαίρι. Αραδιάζετε τις φέτες σε ταψιά και τα ξαναβάζετε στο φούρνο, στον αέρα για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν τραγανά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή