OliveMagazine

Παπουτσάκια πόρτο μπέλο

Παπουτσάκια πόρτο μπέλο

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 μεγάλα μανιτάρια πόρτο μπέλο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση

  • 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100γρ. χωριάτικο λουκάνικο πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
  • Για την μπεσαμέλ

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 500ml γάλα
  • 1 αβγό
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γραβιέρα ψιλοτριμμένη
  • λίγο αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC. Παίρνετε τα μανιτάρια και τους αφαιρείτε το κοτσανάκι, το ψιλοκόβετε και το βάζετε σε ένα μπολ. Με κουταλάκι αφαιρείτε τους σπόρους κάτω από την καμπάνα του μανιταριού και τα αλείφετε με ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ταυτόχρονα το κρεμμύδι, το μπέικον και το ψιλοκομμένο λουκάνικο. Όταν το μπέικον πάρει ξανθό ωραίο χρώμα ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε το μπαχάρι, τη δάφνη, τον πελτέ και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε να απορροφηθεί το αλκοόλ.

Τέλος, ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι ο κιμάς να τραβήξει όλα του τα υγρά. Τον αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και γεμίζετε τα μανιτάρια πιέζοντας τη γέμιση μέσα με ένα πιρούνι.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το αλεύρι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε μέχρι η μπεσαμέλ να αρχίσει να δένει και να σφίγγει. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αβγό ανακατεύοντας γρήγορα. Ρίχνετε το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και την ψιλοτριμμένη γραβιέρα.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνετε τα γεμιστά μανιτάρια με τη μπεσαμέλ και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr