OliveMagazine

Παραδοσιακή τραχανόπιτα

Παραδοσιακή τραχανόπιτα

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 5 παραδοσιακά φύλλα πίτας, του εμπορίου ή σπιτικά
  • Για τη γέμιση

  • 2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα σε κύβους (προαιρετικά)
  • 2-3 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 250γρ. φέτα τριμμένη
  • 250γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τον σουρώνετε.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον τραχανά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε την ντομάτα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το γάλα και τα τυριά. Δοκιμάζετε το αλάτι και προσθέτετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ρηχό αλουμινένιο ταψί με διάμετρο 34εκ. και απλώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Ρίχνετε από πάνω το μίγμα του τραχανά και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να παραλείψετε τα επάνω φύλλα της πίτας και να την ψήσετε μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.


Αν θέλετε, προσθέτετε στη γέμιση κύβους κίτρινης κολοκύθας, ελαφρά σοταρισμένους.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr