OliveMagazine

Παστέλι με ποικιλία ξηρών καρπών

Παστέλι με ποικιλία ξηρών καρπών

Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 200γρ. σουσάμι
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 4 φλιτζάνια αμύγδαλα
  • καρύδια και φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα
  • ½ φλιτζάνι επτάζυμο παξιμάδι τριμμένο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ανακατεύετε τους ξηρούς καρπούς με το τριμμένο παξιμάδι και το ξύσμα των λεμονιών. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μέλι με το νερό και τη ζάχαρη και βράζετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κάνει το σιρόπι μεγάλες φουσκάλες.

Ρίχνετε τότε το μίγμα των ξηρών καρπών και το σουσάμι και ανακατεύετε μέχρι να δέσει. Για να το διαπιστώσετε, ρίχνετε μια μικρή ποσότητα μίγματος σε παγωμένο νερό. Αν δεν διαλυθεί, είναι σωστά δεμένο. Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, είναι έτοιμο όταν φτάσει τους 120°C.

Ραντίζετε μια μαρμάρινη επιφάνεια με νερό ή ανθόνερο και απλώνετε πάνω το μίγμα. Ισιώνετε την επιφάνειά του με βρεγμένη σπάτουλα ή βρεγμένο μπουκάλι ώστε να αποκτήσει πάχος 1εκ. Αφήνετε το παστέλι να μισοκρυώσει και το κόβετε πρώτα σε λωρίδες και μετά σε ρόμβους. Αν θέλετε, το σερβίρετε πάνω σε φύλλα νεραντζιάς ή λεμονιάς.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Tips

Το επιτυχημένο παστέλι δεν πρέπει να είναι σκληρό αλλά ευλύγιστο και στο κόψιμο να κάνει «κλωστές».


Αν δεν έχετε μάρμαρο, ρίχνετε το μίγμα πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.


Το παστέλι διατηρείται αρκετό καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί ή τυλιγμένο σε φύλλα ζελατίνας.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο