Το ίτριον ή σησαμίς στην αρχαιότητα, το γλύκισμα εκ μέλιτος και σησάμων ή σησαμούς στο Βυζάντιο, το μελεκούνι στη Ρόδο, το σουσαμόμελι στην Κάρπαθο και γενικώς το παστέλι στην υπόλοιπη Ελλάδα, περιέχει πολλές φορές και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα στην Κομοτηνή, καρύδια στην Άνδρο, τη Ζάκυνθο και την Καλαμάτα.
Το επιτυχημένο παστέλι δεν πρέπει να είναι σκληρό αλλά ευλύγιστο και στο κόψιμο να κάνει «κλωστές».
Αν δεν έχετε μάρμαρο, ρίχνετε το μίγμα πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Το παστέλι διατηρείται αρκετό καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί ή τυλιγμένο σε φύλλα ζελατίνας.