OliveMagazine

Πασχαλιάτικα Τσουρέκια

Πασχαλιάτικα Τσουρέκια

Μερίδες:4 μεγάλα ή 6 μέτρια τσουρέκια
Χρόνος προετοιμασίας:3:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:4:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2½ κιλά (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120γρ. μαγιά νωπή ή 5 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
  • 1½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 300γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 550γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 8 αβγά (αφημένα εκτός ψυγείου), ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, τριμμένη σε σκόνη
  • 4-6 αβγά, βαμμένα κόκκινα για διακόσμηση
  • 1 αβγό, τον κρόκο, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτετε μία κουταλιά σούπας ζάχαρη. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

Κρατάτε μισό κιλό αλεύρι στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αβγά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.

Δουλεύετε το μίγμα στο μίξερ με τους γάντζους ή με τα χέρια και ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και τυλίγετε μέσα σε πετσέτες αρκετά χοντρές, για να κρατούν ζέστη. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για 2 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ή 6 κομμάτια και πλάθετε τα τσουρέκια σε κοτσίδες ή σε σχήμα σαλιγκαριού. Βυθίζετε ένα βαμμένο αβγό στη στρογγυλή άκρη της κοτσίδας ή στο κέντρο αν κάνατε σχήμα σαλιγκαριού. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε ταψιά αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο και ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και μετά στους 160°C για άλλα 20-25 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν πολύ. Αν χρειαστεί, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips

Τα υγρά υλικά πρέπει να είναι χλιαρά, για να κρατούν ζεστή τη ζύμη, ώστε να διευκολύνεται η ζύμωση της μαγιάς. Γιατί εάν τα υγρά είναι κρύα δεν θα φουσκώσει ποτέ η ζύμη ενώ αν είναι πολύ ζεστά, μπορεί να “καεί” η μαγιά και να μη φουσκώσει σωστά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο