OliveMagazine

Πασχαλινά τσουρεκάκια

Πασχαλινά τσουρεκάκια

Μερίδες:12-16
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:1:5'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το τσουρέκι

  • 200ml γάλα, (και λίγο ακόμα, για το γλάσο)
  • 100γρ. Lurpak® βούτυρο Ανάλατο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
  • 2 γαρύφαλλα
  • ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 20γρ. φρέσκια μαγιά ή 10 γρ. αποξηραμένο ενεργό προζύμι
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη (και λίγη ακόμα, για το γλάσο)
  • 550γρ. δυνατό λευκό αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ)
  • 3 μέτρια αβγά
  • 50γρ. μαύρες σταφίδες
  • 50γρ. ξανθές σταφίδες
  • 50γρ. κιτροειδή (mixed peel)
  • Για την πάστα διακόσμησης

  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1-2 κουτ. γλυκού κρύο νερό
  • λίγο αλάτι
  • Για το γλάσο

  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. σούπας ανθόμελο
  • ½ κουτ. γλυκού αλεσμένο μίγμα μπαχαρικών για γλυκό
  • 75ml χυμό πορτοκαλιού
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζεσταίνετε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το Lurpak® βούτυρο Ανάλατο, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνετε να κρυώσει και στη συνέχεια ανακατεύετε μαζί το γάλα και τη μαγιά, προσθέτοντας 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη.

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, και προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και την πιπερόριζα. Ανοίγετε μια τρύπα στο κέντρο, προσθέτοντας 2 από τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα, μαζί με 2 περίπου κουταλιές από το μίγμα του γάλακτος και της μαγιάς, ώστε να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώνετε για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα καθαρό, βουτυρωμένο μπολ. Την καλύπτετε και την αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Όταν η ζύμη φουσκώσει, την τοποθετείτε σε μια καθαρή, ελαφρώς βουτυρωμένη επιφάνεια και αφού σχηματίσετε με αυτή ένα μεγάλο, επίπεδο και παχύ τετράγωνο, ρίχνετε μέσα σε αυτό τα κομμάτια φρούτων (mixed peel, σταφίδες). Ζυμώνετε ξανά για να μοιράσετε τα φρούτα ομοιόμορφα στη ζύμη, διαιρώντας το στη συνέχεια σε 12-16 ισομεγέθη κομμάτια (εφόσον τα θέλετε σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος), σχηματίζοντας μικρά στρογγυλά τσουρεκάκια. Τα τοποθετείτε σε ρηχό ταψί, βουτυρωμένο και καλυμμένο με λαδόκολλα. Τα καλύπτετε και τα αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος, για 30 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσουν κατά το μισό μέγεθός τους.

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200°C. Χτυπάτε τα υπόλοιπα αβγά μαζί με λίγο γάλα (2 κουταλιές) και απλώνετε το μίγμα σε κάθε τσουρέκι, με πινέλο.

Για να σχηματίσετε έναν διακοσμητικό σταυρό επάνω στο κάθε τσουρέκι, ανακατεύετε το αλεύρι, μαζί με το αλάτι και αρκετό κρύο νερό, ώστε να σχηματιστεί μια παχύρευστη πάστα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ή ένα κουταλάκι του τσαγιού, σχεδιάζετε έναν παχύ σταυρό επάνω σε κάθε τσουρέκι. Τα ψήνετε στον φούρνο για 25 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, για να φτιάξετε το γλάσο, προσθέτετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να γίνουν σιρόπι. Όταν τα τσουρέκια ψηθούν, τα αλείφετε κατευθείαν με το σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο