OliveMagazine

Πασχαλινή τούρτα Χανίων με κόκορα

Πασχαλινή τούρτα Χανίων με κόκορα

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:3:0'
Έτοιμο σε:3:20'
Χρόνος αναμονής:70 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 600γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 350ml νερό + λίγο επιπλέον αν χρειαστεί
  • 15γρ. Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 100ml τσικουδιά
  • 15ml χυμό λεμονιού
  • Για τον κόκορα

  • 1 κόκορα γύρω στα 2 κιλά, σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση
  • 1 καρότο ολόκληρο, καθαρισμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 μικρή ντομάτα κομμένη στη μέση
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης
  • 150γρ. ανθότυρο φρέσκο τριμμένο
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με 2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε το νερό με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το χυμό λεμονιού.

Ενώνετε τα ξηρά με τα υγρά υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνετε για 5 λεπτά περίπου. Σκεπάζετε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά περίπου. Η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια την ξαναπλάθετε και τη ζυμώνετε σε δύο μπάλες. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον κόκορα ως εξής: Αλατίζετε καλά τον κόκορα και τον βάζετε σε μια κατσαρόλα, τον σκεπάζετε με νερό και δυναμώνετε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ξεκινάτε το ξάφρισμα. Κατόπιν, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για άλλη 1,5 με 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά. Όταν ο κόκορας βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του. Αφού κρυώσει τον ξεψαχνίζετε και τον ζωμό τον σουρώνετε και τον φυλάτε στο ψυγείο για κάποια άλλη συνταγή σας, όπως μία σούπα. Αφού κρυώσει τον ξεψαχνίζουμε. Το ζουμί του το κρατάμε στο ψυγείο για άλλη χρήση π.χ. σούπα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον ξεψαχνισμένο κόκορα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τις δύο μπάλες ζύμης σε δύο φύλλα. Τοποθετείτε το ένα σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-30εκ. και αδειάζετε επάνω τη γέμιση. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο και πιέζετε καλά τις άκρες των δύο φύλλων, να κολλήσουν.

Με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγετε τρύπες στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα περίπου.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr