OliveMagazine

Πατάτες ακορντεόν

Πατάτες ακορντεόν

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 8 πατάτες σε ίδιο μέγεθος
  • 8 φέτες ζαμπόν λεπτές (προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 50γρ. πικάντικο τυρί τριμμένο (παρμεζάνα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κεφαλογραβιέρα)
  • 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις πατάτες και, αν χρειάζεται, κόβετε μια μικρή φετούλα στο πλάι για να είναι πιο σταθερές. Με κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε βαθιά σε λεπτές παράλληλες φέτες χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω. Όταν τις ανοίξετε θα μοιάζουν με ακορντεόν (ή ανοιχτό βιβλίο).

Λαδώνετε με πινέλο τον πάτο ενός σκεύους και πασπαλίζετε με το σκόρδο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.

Κόβετε το ζαμπόν σε λεπτές λωρίδες και τις βάζετε ανάμεσα από τις φέτες πατάτας αφού τις αλατίσετε. Βάζετε τις πατάτες στο σκεύος, τις περιχύνετε με το ζωμό και τις βάζετε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να πάρει βράση ο ζωμός.

Μεταφέρετε το σκεύος στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά. Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει ελαφρώς.

Τις πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε ζεστές.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης – Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr