OliveMagazine

Πατέ με κιμά και πλιγούρι

Πατέ με κιμά και πλιγούρι

Μερίδες:6-7
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:5'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200γρ. πλιγούρι ψιλό
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • ¾ φλιτζανιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180˚C. Μουλιάζετε για 40 λεπτά το πλιγούρι σε μπολ με ζεστό νερό.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και σοτάρετε το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα. Προσθέτετε τον μισό κιμά, το μισό μπαχάρι, το μισό κύμινο και το μισό μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί καλά ο κιμάς και να πιει όλα τα υγρά του. Στο τέλος, ρίχνετε το μισό κουκουνάρι και τον μαϊντανό.

Στραγγίζετε καλά το πλιγούρι και το ζυμώνετε με τον υπόλοιπο κιμά, τα υπόλοιπα μπαχαρικά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο κουκουνάρι (αφού κρατήσετε λίγα για το ντεκόρ) και δυο τρεις κουταλιές της σούπας νερό.

Λαδώνετε ένα ταψάκι και στρώνετε ομοιόμορφα, πατώντας με τα δάχτυλα το μίγμα του ωμού κιμά. Πάνω του απλώνετε το μίγμα του καβουρδισμένου κιμά και τελειώνετε με τον υπόλοιπο ωμό κιμά.

Απλώνετε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο, χαράζετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, μπήγετε στο καθένα από ένα κουκουνάρι και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr