OliveMagazine

Πατατόπιτα τύπου «μπομπότα»

Πατατόπιτα τύπου «μπομπότα»

Μερίδες:για ένα ταψί ή πυρίμαχο διαστ. 25 x 35εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:1:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2½ κιλά πατάτες μικρές
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο για το τηγάνι
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το ψήσιμο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε καλά τις πατάτες να φύγει το χώμα τους και τις βράζετε με το φλούδι τους. Τις στραγγίζετε και, αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ. Βάζετε τον πουρέ σε λεκανίτσα.

Μαραίνετε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνετε να κρυώσει. Το ρίχνετε στη λεκανίτσα με τον πουρέ και προσθέτετε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά. Αν το μίγμα σας δεν είναι σφιχτό, προσθέτετε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά ή τυρί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αλείφετε το ταψί σας με λάδι και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Το στρώνετε έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Με ένα πιρούνι κεντάτε την πίτα χαράζοντας πάνω της τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Περιχύνετε την πατατόπιτα με δύο κουταλιές λάδι και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Σερβίρεται κρύα ή ζεστή.

Φωτογραφία: Αντωνία Κάτη

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr