OliveMagazine

Πατούδα: Το δημοφιλές κρητικό γλυκό

Πατούδα: Το δημοφιλές κρητικό γλυκό

Μερίδες:40
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:1:5'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • ¼ ποτηριού ζάχαρη
  • 4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ ποτηριού ρακή
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • Για τη γέμιση

  • 2-3 ποτήρια αμύγδαλα και καρύδια ανακατεμένα, αλεσμένα
  • ½ ποτήρι σουσάμι
  • ¾ ποτηριού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας, κανέλα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για το πασπάλισμα

  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε το φύλλο: Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για μερικά λεπτά. Ανακατεύετε τη ρακή με το πορτοκαλόζουμο και προσθέτετε τη σόδα. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μίγμα στο λάδι.

Προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα με το γάντζο ζυμώματος μέχρι να έχετε μια μάλλον σκληρή ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Στο μεταξύ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης. Πρέπει το μίγμα να είναι εύπλαστο. Ανοίγετε τη ζύμη λεπτό φύλλο και το κόβετε με κουπ πατ ή άλλο αντικείμενο σε δίσκους με διάμετρο 8εκ.

Πλάθετε με τη γέμιση μικρά μπαστουνάκια και τα βάζετε στη μέση κάθε δίσκου. Διπλώνετε ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πιέζετε για να κολλήσουν οι άκρες της ζύμης. Αραδιάζετε τα πατούδα σε λαδωμένο ή σκεπασμένο με λαδόκολλα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30-35 λεπτά. Τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα πασπαλίζετε μέχρι να καλυφθούν με άχνη ζάχαρη.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να κόψετε την περιφέρεια της ζύμης με ροδελάκι.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο