OliveMagazine

Πετιμέζι μήλου και Γλυκό κουταλιού φιρίκι

Πετιμέζι μήλου και Γλυκό κουταλιού φιρίκι

Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:50'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το πετιμέζι μήλου

  • 20 κιλά μήλα
  • 3-4 κιλά νερό
  • Για το γλυκό κουταλιού φιρίκι

  • 24 μικρά φιρίκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • λίγη βανίλια
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το πετιμέζι μήλου: Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τα βράζετε με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε τουλπάνι.

Βράζετε το ζουμί τους σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητική κατσαρόλα κατά προτίμηση, μέχρι να δέσει ο χυμός σε ένα παχύρρευστο, σαν μέλι, σκουρόχρωμο πετιμέζι.

Για το γλυκό φιρίκι: Καθαρίζετε τα φιρίκια και βγάζετε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο χωρίς να τα κόψετε. Τα τοποθετείτε με τη σειρά σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, ρίχνετε από πάνω τους τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Με μια κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Ρίχνετε το λεμόνι και τη βανίλια και μετά από 20 λεπτά σβήνετε τη φωτιά. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και τα αφήνετε για μια νύχτα.

Την επομένη τα ξαναβράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Μόλις δέσει ελαφρά το σιρόπι, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα μεταφέρετε σε γυάλινο βάζο. Προαιρετικά, την τελευταία στιγμή ρίχνετε και μια χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα και δυο φυλλαράκια αρμπαρόριζα. Αν θέλετε, γεμίζετε το κέντρο των μήλων με ένα ολόκληρο αμύγδαλο.

Tips

Στο πετιμέζι μήλου μπορείτε να προσθέσετε και κυδώνια, αχλάδια ή μήλα από διαφορετικές ποικιλίες.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο