OliveMagazine

Πηχτή με χταπόδι ξιδάτο

Πηχτή με χταπόδι ξιδάτο

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 χταπόδι (1-1,5 κιλό) φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 5-6 κεδροκούκουτσα
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κλωναράκι θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κλωναράκι ρίγανη ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 φύλλα ζελατίνης (3,3γρ. το καθένα)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξεπλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι αφαιρώντας και πετώντας το στόμα και το σάκο του. Κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια χωρίζοντας τα πλοκάμια. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, ξεπαγώστε το πριν.

Το βάζετε σε απλωτή κατσαρόλα χωρίς νερό και το αφήνετε με την κατσαρόλα σκεπασμένη σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 – 20 λεπτά για να βγάλει τα υγρά του. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα γαρύφαλλα, τα κεδροκούκουτσα, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ρίγανη. Αφήνετε να πάρει μια βράση και προσθέτετε το κρασί.

Αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη σε μέτρια φωτιά και συρρικνώνετε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Αφαιρείτε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβετε σε μικρά κυβάκια.

Προσθέτετε ένα ποτήρι νερό στην κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί, αποσύρετε και λιώνετε μέσα τα φύλλα ζελατίνης που έχετε από πριν μαλακώσει σε κρύο νερό και τα έχετε στραγγίξει καλά. Ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη.

Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και αφού τη λαδώσετε στρώνετε πλαστική μεμβράνη στον πυθμένα της και στα τοιχώματα αφήνοντας να περισσεύει λίγο δεξιά και αριστερά. Στρώνετε μια στρώση από το υγρό της κατσαρόλας. Συνεχίζετε με το 1/3 της ποσότητας του χταποδιού. Συνεχίζετε έτσι σε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σκεπάζετε με την πλαστική μεμβράνη που περισσεύει και αφήνετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει η πηχτή. Κόβετε την πηχτή σε κυβάκια και σερβίρετε με κομματάκια ψωμί ή σκέτα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Τα μαλάκια (σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια) όταν καταψυχθούν δε χάνουν τη γεύση τους. Ακόμη και τα φρέσκα χταπόδια, αν καταψυχθούν για μια νύχτα μαλακώνουν καλύτερα.


Αποφεύγετε να αλατίζετε τα χταπόδια γιατί βγάζουν δικό τους αλάτι.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο