OliveMagazine

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με χοιρινή τηγανιά

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με χοιρινή τηγανιά

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:20'
Έτοιμο σε:1:35'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα φασόλια

  • 300γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μουσκεμένα για 1 ώρα σε νερό
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας πηχτό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο (½ καυτερό, ½ γλυκό ή όποια αναλογία προτιμάτε)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την τηγανιά

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο από λαιμό ή σπάλα, σε μπουκιές
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε λίγο. Τα βράζετε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Στραγγίζετε τα μαυρομάτικα και φυλάτε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτετε στη σάλτσα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για άλλα 8-10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξατε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή.

Για την τηγανιά: σοτάρετε το χοιρινό στο ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνετε την τηγανιά για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτετε το λεμόνι και το ανακατεύετε.

Σερβίρετε τα μαυρομάτικα και σκορπάτε από πάνω την τηγανιά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr