OliveMagazine

Πικάντικος τραχανάς µε καραμελωμένα κρεμμύδια και κουρκουμά

Πικάντικος τραχανάς µε καραμελωμένα κρεμμύδια και κουρκουμά

Μερίδες:2-3
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 250γρ. Βλάχα Τραχανά ξινό
  • 400ml γάλα καρύδας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκοµµένο
  • 2 ντοµάτες µέτριες, σε κυβάκια
  • 2-3 πράσινες πιπερίτσες τσίλι, σε φετούλες
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • αραβικές πίτες ψηµένες, για το σερβίρισµα
  • λίγα φρέσκα φύλλα λάιμ σοταρισμένα σε λίγο λάδι, για το σερβίρισμα
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξίδι. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και ανακατεύετε συνέχεια με μια σπάτουλα για 5 λεπτά. Μόλις εξατμιστούν τα πολλά υγρά χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 15-20 λεπτά επιπλέον. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

Στο μεταξύ, σε µια κατσαρόλα βράζετε τον Τραχανά µε το γάλα καρύδας, το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, τις ντοµάτες, τις καυτερές πιπερίτσες, τον κουρκουμά, δύο κουταλιές ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο µέχρι να µαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό.

Μόλις μαγειρευτεί και χυλώσει ο Τραχανάς (σαν ριζότο) τον μοιράζετε σε βαθιά πιάτα, τον περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο αν θέλετε, γαρνίρετε µε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα φύλλα λάιμ και συνοδεύετε µε ψηµένες αραβικές πιτούλες.

Tips

Φύλλα λάιμ θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο