pilafi-me-kalamarakia.olivemagazine.gr_
clock icon
1:15'

Πιλάφι με καλαμαράκια και ντομάτα

Υλικά

  • 1 νεροπότηρο ρύζι νυχάκι
  • 800γρ. καλαμαράκια μικρού μεγέθους
  • 1 νεροπότηρο ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό αρωματικό κρασί
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • αλάτι, πιπέρι

Πώς σε πιάνει στα καλά καθούμενα μια ξαφνική νοσταλγία για θάλασσα, νησιά και διακοπές μέσα στο καταχείμωνο; Έτσι είναι και η συνταγή που σας προτείνουμε εδώ. Εύκολη, αλλά μερακλού και με άρωμα καλοκαιριού. Έχει το καλαμαράκι της, το ουζάκι της, το κρασί, έχει και την ντοματούλα της.

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το ελαστικό κοκαλάκι τους. Χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα αλατίζετε καλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το πράσο μαζί με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν, προσθέτετε τα καθαρισμένα καλαμαράκια και ανακατεύετε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνετε το ρύζι και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μέσα το κόκκινο πιπέρι. Προσθέτετε το ούζο και ανακατεύετε. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Τέλος, προσθέτετε τα ντοματάκια.
Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και τα καλαμαράκια για 30-40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το ελαστικό κοκαλάκι τους. Χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα αλατίζετε καλά.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το πράσο μαζί με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν, προσθέτετε τα καθαρισμένα καλαμαράκια και ανακατεύετε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνετε το ρύζι και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μέσα το κόκκινο πιπέρι. Προσθέτετε το ούζο και ανακατεύετε. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Τέλος, προσθέτετε τα ντοματάκια.

Βήμα 3

Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και τα καλαμαράκια για 30-40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb