OliveMagazine

Πιπεροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος

Πιπεροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος

Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:0'
Έτοιμο σε:10'
Χρόνος αναμονής:2-3 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για την πιπεροσαλάτα

  • 8 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (έτοιμες από βάζο)
  • 300γρ. φέτα, σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια
  • Για το μαρινάτο γαύρο

  • 1 κιλό γαύρο φρέσκο
  • 4 έως 8 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες (ανάλογα πόσο πικάντικο τον θέλετε)
  • 2 φλιτζάνια περίπου ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • ξίδι λευκό (όσο χρειαστεί)
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 300γρ. παξιμαδάκια κρίθινα για το σερβίρισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε την πιπεροσαλάτα: Στραγγίζετε τις πιπεριές από το λάδι και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Βάζετε στο μπλέντερ τις πιπεριές, το σκόρδο, τη φέτα, το λάδι, τη ρίγανη το μπούκοβο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Διατηρείτε το μίγμα στο ψυγείο.

Φτιάχνετε τους μαρινάτους γαύρους: Πρώτα φιλετάρετε τους γαύρους: Τραβάτε το κεφάλι τους μαζί με τα εντόσθια, με τον αντίχειρα τους ανοίγετε από την πλευρά της κοιλιάς και αφαιρείτε και το κόκαλό τους. Ξεπλένετε με άφθονο νερό και τους αραδιάζετε στη σειρά μέσα σε γυάλινο μπολ. Αλατίζετε και συνεχίζετε να κάνετε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν.

Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και συμπληρώνετε με όσο ξίδι χρειάζονται οι γαύροι μέχρι να σκεπαστούν και τους αφήνετε να ψηθούν στο αλάτι, το λεμόνι και το ξίδι για 2-3 ώρες τουλάχιστον.

Ξεπλένετε ένα ένα τα φιλέτα με τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζετε. Σε γυάλινο μπολ βάζετε πάλι σε στρώσεις τα φιλετάκια γαύρου και πάνω από κάθε στρώση ρίχνετε ελαιόλαδο, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και μαϊντανό εναλλάξ, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Τέλος, περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι μέχρι να καλυφθούν τα φιλετάκια.

Σερβίρετε σε πιατελίτσα τα φιλετάκια γαύρου σε δόσεις ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίροντάς τα με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλείφετε με την πιπεροσαλάτα τα κρίθινα παξιμαδάκια και τα σερβίρετε μαζί με το μαρινάτο γαύρο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr