OliveMagazine

Πιροσκί πατάτας με γέμιση κιμά

Πιροσκί πατάτας με γέμιση κιμά

Μερίδες:12 τεμάχια
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:40'
Χρόνος αναμονής:90'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 250 ml νερό από το βράσιμο της πατάτας
  • 350 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 4 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση πατάτας

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση κιμά

  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 2 φορές περασμένο
  • 2 κουτ. σούπας . ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 ml ζωμό κότας, φρέσκο ή ψυγείου
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 βραστά αυγά, μόνο το ασπράδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη γέμιση πατάτας:  Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε τηγάνι μαζί με το βούτυρο να γυαλίσουν, να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρύ ξανθό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση τις μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε, κρατάμε το υγρό και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά η γέμιση.

Για τη γέμιση κιμά:  Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει, για περίπου 2΄. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τον ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει καλά ο κιμάς και να μην υπάρχουν υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη ζύμη:  Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά με το νερό που βράσαμε τις πατάτες, αλάτι και λίγο από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10΄ σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα αέρα για να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα αέρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 12 μικρές μπάλες τις οποίες ανοίγουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 εκ. Τις γεμίζουμε με 1-2 κ.σ. από κάθε γέμιση και κλείνουμε καλά πιέζοντας τις άκρες της ζύμης. Μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα βαμβακερή, αφήνουμε για 10΄ να φουσκώσουν λίγο και τηγανίζουμε σε μέτρια καυτό ηλιέλαιο γυρίζοντας από όλες τις πλευρές να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η περίσσεια του λαδιού και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: STUDIO M, Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης

Tips

Θέλει μεγάλη προσοχή το κλείσιμο του κάθε πιροσκί γιατί η γέμιση μπορεί να κρατάει υγρασία και να ανοίξουν στο τηγάνισμα. Δοκιμάστε να βάλετε 1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά για να τραβήξει την υγρασία.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο