Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτετε το κύμινο και τον κόλιανδρο και σοτάρετε για λίγο ακόμα μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά και να μείνει με το λάδι του. Προσθέτετε τότε το μαϊντανό και τους κουκουναρόσπορους, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε. Διαλύετε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό. Κάνετε ένα λάκκο στο αλεύρι και τα ρίχνετε εκεί. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη και ύστερα την κόβετε σε κομμάτια που πλάθετε σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού.
Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε μικρά δισκάκια και βάζετε από λίγη γέμιση στο καθένα πριν το κλείσετε σε μισοφέγγαρο. Το κλείνετε πατώντας τριγύρω με ένα πιρούνι. Αραδιάζετε τα μισοφέγγαρα σε ταψί και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ντιπ: ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο. Σερβίρετε τα πιτάκια συνοδεία του δροσερού ντιπ που ετοιμάσατε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Για να φτιάξετε τη δική σας ζύμη: Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε 250γρ. αλεύρι µε 50γρ. ζάχαρη και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί 150γρ. βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύετε µε τα δάχτυλά σας να γίνουν σαν βρεγμένη άµµος. Προσθέτετε έναν κρόκο αβγού και μια δυο κουταλιές παγωμένο νερό, συνεχίζοντας με ένα σύντομο ζύμωμα, μέχρι να ενωθεί η ζύµη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν την ανοίξετε με τον πλάστη σε φύλλο και την απλώσετε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.