OliveMagazine

Πλακόπιτες Μήλου

Πλακόπιτες Μήλου

Μερίδες:για 16-20 πίτες
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • κορνφλάουρ για το άνοιγμα των πιτών
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση

  • 300γρ. λαδοτύρι (Μήλου ή Μυτιλήνης) τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη και στραγγισμένο από υγρά
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε το αλεύρι σε μέτριο μπολ και ανοίγετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτετε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το λάδι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τμηματικά όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 16 ή 20 ίσια μπαλάκια (ανάλογα το μέγεθος που προτιμάτε) και τα βάζετε στην άκρη. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια, τα πιέζετε και τα ανοίγετε στο χέρι στο μέγεθος της παλάμης σας. Τοποθετείτε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να την κλείνει μέσα του. Πασπαλίζετε τα γεμισμένα μπαλάκια με λίγο κορνφλάουρ.

Πασπαλίζετε και τον πάγκο εργασίας με λίγο κορνφλάουρ και ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε λεπτή πίτα πάχους 0,5εκ περίπου. Προσέχετε να μην πιέζετε το ζυμάρι πολύ για να μην ανοίξει και φύγει η γέμιση.

Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι και, μόλις κάψει, τηγανίζετε μία μία τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή σπάτουλα και τις τοποθετείτε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο