OliveMagazine

Ηπειρώτικη πλατσίντα

Ηπειρώτικη πλατσίντα

Μερίδες:12
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας

  • 6 κούπες γεμάτες αλεύρι
  • 4 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κύβο μαγιά μπίρας νωπή (50 γρ.)
  • 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη ή ξινή μυζήθρα
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα το νερό να χλιάνει σε μέτρια φωτιά.

Παίρνουμε λίγο από το χλιαρό νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και η μαγιά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χλιαρό νερό το αλάτι, το αλεύρι και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε με το χέρι ή με αυγοδάρτη ώσπου να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός, λείος και χωρίς σβόλους. Αν ο χυλός βγει αραιός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν βγει πολύ πηχτός, προσθέτουμε λίγο ακόμα χλιαρό νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο πολύ καλά το ταψί της κουζίνας και διατηρούμε το υπόλοιπο λιωμένο.

Ανακατεύουμε, αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκορπίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Αφήνουμε το ταψί με τον χυλό σκεπασμένο με πετσέτα για 10΄-15΄. Οταν αρχίσει να φουσκώνει βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.

Ψήνουμε για 30΄-40΄, ώσπου να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα και να τραγανίσει.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο