OliveMagazine

Πουγκιά με ροδάκινα και αμυγδαλόπαστα

Πουγκιά με ροδάκινα και αμυγδαλόπαστα

Μερίδες:για 6 πουγκιά
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
  • Για τη γέμιση

  • 115γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα)
  • 3 ροδάκινα
  • κανέλα
  • Για τη σάλτσα καραμέλας

  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Παίρνετε ένα φύλλο σφολιάτας, το ανοίγετε ελαφρά με τον πλάστη και το κόβετε σε έξι κομμάτια.

Ξεφλουδίζετε τα ροδάκινα, τα κόβετε στη μέση και βγάζετε το κουκούτσι τους. Γεμίζετε το κενό των κουκουτσιών με ένα κομματάκι αμυγδαλόπαστα. Μοιράζετε τα ροδάκινα στη μέση των φύλλων της σφολιάτας, πασπαλίζετε με κανέλα και με πινέλο αλείφετε με αβγό την κενή επιφάνεια των φύλλων. Ανασηκώνετε τις τέσσερις άκρες κάθε φύλλου, τις στρίβετε και τις πιέζετε για να κολλήσουν μεταξύ τους και να σχηματίσετε πουγκάκια.

Τα αλείφετε εξωτερικά με αβγό και κολλάτε επάνω αμύγδαλα φιλέ. Τα αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σάλτσα καραμέλας: λιώνετε τη ζάχαρη με το νερό σε τηγάνι και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει το χρώμα του μελιού. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να ενωθεί με την καραμέλα. Προσοχή μην καείτε γιατί πιτσιλάει!

Σερβίρετε τα πουγκιά ζεστά και τα συνοδεύετε με τη σάλτσα καραμέλας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με μπανάνες κομμένες σε ροδέλες και περιχυμένες με χυμό λεμονιού. Απλώνετε στο κέντρο κάθε κομματιού σφολιάτας από μία κουταλιά σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι και τοποθετείτε πάνω τις μπανάνες μαζί με σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια. Σχηματίζετε τα πουγκάκια και τα ψήνετε όπως παραπάνω.


Εναλλακτικά αντικαθιστάτε τα ροδάκινα με αχλάδια: καθαρίζετε και κόβετε αχλάδια στη μέση, τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια και βάζετε στο κενό από ένα κομμάτι σοκολάτας. Διπλώνετε τη σφολιάτα σαν καραμέλα στρίβοντας τις δύο άκρες και την ψήνετε. Αν πάλι θέλετε να το σερβίρετε ως ορεκτικό, αντί για σοκολάτα βάζετε από ένα κομμάτι τυρί ροκφόρ στο κενό των αχλαδιών και τα πασπαλίζετε με καρύδια και λίγους κόκκους ροζ πιπεριού. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.


Μπορείτε να κάνετε πακετάκια με λαδόκολλα που θα γεμίσετε με διάφορα φρούτα -ροδάκινα μαζί με αχλάδια, σύκα, πορτοκάλια, όλα κομμένα σε κύβους και πασπαλισμένα με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr