OliveMagazine

Πουρές βουτύρου ο κλασικός

Πουρές βουτύρου ο κλασικός

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1.200γρ. πατάτες (με τη φλούδα τους)
  • 2½ κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • γάλα χλιαρό (όσο τραβήξει)
  • 3-4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 150γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε πάρα πολύ καλά τις πατάτες με άφθονο κρύο νερό. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και τις βάζετε μέσα να βράσουν. Θα χρειαστείτε περίπου 45-60 λεπτά για να βράσουν οι πατάτες. Τις ξεπλένετε με λίγο κρύο νερό και προτού κρυώσουν τις ξεφλουδίζετε καλά, αφαιρώντας και τα μαύρα στίγματα. Τις περνάτε από το μύλο του πουρέ και «μαζεύετε» τον πουρέ σε ένα μπολ.

Βάζετε το βούτυρο γάλακτος σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το ζεσταίνετε καλά, μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος, και αδειάζετε μέσα τον πουρέ, ανακατεύοντας συνεχώς για να απορροφήσει το βούτυρο. Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά χλιαρό γάλα, μέχρι να αποκτήσει ο πουρές την υφή που θέλετε. Αλατίζετε, ρίχνετε λευκό πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε και, τέλος, ρίχνετε τριμμένη παρμεζάνα. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και διατηρείτε τον πουρέ ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.

Αν θέλετε να τον κάνετε ξεχωριστό για να συνοδεύσετε ένα ψητό σε κάποιο επίσημο δείπνο, μπορείτε να του προσθέσετε και μερικά καβουρνισμένα αμύγδαλα. Έτσι, λίγο πριν από το σερβίρισμα, σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, καβουρδίζετε τα ξασπρισμένα αμύγδαλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κοπανίζετε στο γουδί ή τα κόβετε στο μίξερ σε χοντρά κομμάτια. Σερβίρετε τον πουρέ στα πιάτα και τον πασπαλίζετε από πάνω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr