OliveMagazine

Πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 100γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 150-200ml χλιαρό γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε πάρα πολύ καλά τις πατάτες με άφθονο κρύο νερό. Τις βράζετε σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό.

Τις ξεπλένετε με λίγο κρύο νερό και προτού κρυώσουν τις ξεφλουδίζετε καλά, αφαιρώντας και τα μαύρα στίγματα. Τις περνάτε από το μύλο του πουρέ και «μαζεύετε» τον πουρέ σε ένα μπολ.

Αλατοπιπερώνετε τον πουρέ, τον ανακατεύετε με το βούτυρο λιωμένο και το γάλα και σερβίρετε.

Tips

Οι πατάτες πρέπει να βράζουν μαζί με το φλούδι τους μέχρι να μαλακώσουν προσέχοντας να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Τις πλένετε λοιπόν καλά και τις βάζετε στην κατσαρόλα μέσα σε κρύο αλατισμένο νερό. Υπολογίστε για κάθε 5 λίτρα νερό 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι.


Τις ξεφλουδίζετε όσο είναι ακόμα καυτές. Για να τις πολτοποιήσετε καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ. Οι μεταλλικές λάμες τους όπως και η μεγάλη ταχύτητα θα δώσουν στον πουρέ κολλώδη υφή, σαν λάστιχο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε το ειδικό εργαλείο για να τις λιώσετε, ο μύλος των λαχανικών κάνει καλά την δουλειά του.


Αν θέλετε να δώσετε γεύση και χρώμα στον πουρέ πατάτας, μπορείτε να προσθέσετε καρότα, σελινόριζα ή άλλα λαχανικά, που θα βράσετε μαζί με τις πατάτες.


Αλατοπιπερώνετε τον πουρέ και τον ανακατεύετε -κλασικά- με φρέσκο βούτυρο λιωμένο και γάλα. Το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό.


Παραδοσιακά, ο πουρές αρωματίζεται με μοσχοκάρυδο που θα πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένο. Αν θέλετε τον αρωματίζετε με λίγο σκόρδο που θα βράσετε ακαθάριστο μαζί με τις πατάτες και θα πολτοποιήσετε μετά μέσα στον πουρέ.


Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με αρωματικό ελαιόλαδο ιδίως αν πρόκειται να συνοδεύσετε ψάρι.


Μερικοί προσθέτουν και ένα ολόκληρο αβγό, που θα πρέπει να ανακατευτεί καλά όσο είναι καυτός ο πουρές.


Λίγο τριμμένο πικάντικο τυρί, πάνω από τον πουρέ και ελαφρύ γκρατινάρισμα δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα.


Πριν σερβίρετε, ζεσταίνετε τον πουρέ πάντα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr