OliveMagazine

Πράσα αλά γκρεκ

Πράσα αλά γκρεκ

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 8 πράσα μέτρια, καλά καθαρισμένα, μόνο το άσπρο μέρος τους
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο χοντροκοπανισμένο
  • λίγο θυμάρι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα το σκόρδο ψιλοκομμένο. Το σοτάρετε για 1 λεπτό και ρίχνετε μέσα το λευκό κρασί, τον ντοματοπελτέ, τους σπόρους του κόλιανδρου, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, λίγο θυμάρι και άφθονο χοντροτριμμένο πιπέρι. Συμπληρώνετε 1 νεροπότηρο νερό.

Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και βάζετε μέσα τα 8 μέτρια πράσα, το ένα δίπλα στο άλλο. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νεράκι. Μόλις πάρει μια βράση, μετριάζετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου.

Αλατίζετε καλά. Συνεχίζετε το μαγείρεμα τουλάχιστον για μισή ώρα ακόμη. Βγάζετε τα πράσα από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.

Δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει καλά, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε. Μόλις η σάλτσα σας πήξει καλά, είναι έτοιμη. Περιχύνετε τα πράσα σας στην πιατέλα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tips

Η σάλτσα είναι εξαιρετικά νόστιμη και γι’ αυτό απαιτεί φρέσκο ψωμί για τη δοκιμή της. Επιπροσθέτως, με τη γεύση του πράσου, της ντομάτας και του λεμονιού πηγαίνει πολύ καλά σαν συνοδεία ένα καλό τυρί φέτα. Για να μη ρισκάρετε το συνδυασμό του κρασιού, συνοδέψτε το με παγωμένο τσίπουρο.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr