OliveMagazine

Πρασόπιτα (ή κρεμμυδόπιτα)

Πρασόπιτα (ή κρεμμυδόπιτα)

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:30'
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα φύλλα

  • ζύμη για 6 φύλλα
  • Για τη γέμιση (αναδεμή)

  • 1 κιλό πράσα, ψιλοκομμένα ή 900 γρ. κρεμμύδια, σε φέτες
  • γάλα, ανάλογα την πυκνότητα της γέμισης
  • 300 γρ. φέτα
  • 2-3 αυγά
  • αλάτι, κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • 5-6 κουτ. σούπας βούτυρο ή μισό-μισό με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • βούτυρο λιωμένο (ή μείγμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) για το άλειμμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φύλλα: Κόβουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια. Ανοίγουμε 6 φύλλα μεγαλύτερα από το μέγεθος του ταψιού. Ψήνουμε το 1 φύλλο σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

Γέμιση: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο ή/και το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα πράσα (ή τα κρεμμύδια) μέχρι να μαραθούν καλά, να φύγουν τα υγρά τους αλλά να μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί και τόσο γάλα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά από τα φύλλα.

Πίτα: Στρώνουμε τα 3 φύλλα σε καλά βουτυρωμένο ταψί φροντίζοντας καθένα μόλις το στρώσουμε να το περάσουμε με βούτυρο ή μείγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο. Αδειάζουμε τη μισή γέμιση πάνω στα φύλλα, απλώνουμε το ψημένο φύλλο και από πάνω αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, ισιώνοντάς την. Προσθέτουμε τα τελευταία 2 φύλλα βουτυρώνοντας προτού βάλουμε το τελευταίο.

Φτιάχνουμε τον κόθρο, βουτυρώνουμε καλά και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία θέση του φούρνου, στους 180°C.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο