OliveMagazine

Προβατίνα με μακαρόνια

Προβατίνα με μακαρόνια

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:3:10'
Έτοιμο σε:3:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1.200 γρ. προβατίνα, σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500γρ. μακαρόνια Νο 2
  • 150γρ. μυζήθρα τριμμένη
  • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ρίχνετε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό ίσα να το σκεπάζει. Αφήνετε να πάρει 2-3 βράσεις και το αφαιρείτε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Το μεταφέρετε σε σουρωτήρι και το πλένετε με κρύο νερό. Στην ίδια καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο κρύο νερό και αφήνετε το κρέας να πάρει βράση. Κατόπιν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1,5 ώρα. Ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα για όσο χρειαστεί.

Σε μια άλλη πυρίμαχη κατσαρόλα φούρνου με καπάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον πελτέ, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.

Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας μεταφέρετε το κρέας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτετε 2 κουτάλες από τον ζωμό όπου έβρασε το κρέας και δυναμώνετε τη φωτιά, ενώ κρατάτε τον υπόλοιπο ζωμό για να βράσετε τα μακαρόνια. Μόλις πάρει μια βράση κλείνετε την κατσαρόλα με καπάκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1-1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Βράζετε τα μακαρόνια σε 1 λίτρο από το ζουμί όπου έβρασε η προβατίνα. Χρησιμοποιείτε τόσο ζουμί όσο ακριβώς χρειάζεται για να βράσουν τα μακαρόνια γιατί δεν θα τα σουρώσετε. Γι’ αυτό έχετε δίπλα τον ζωμό καυτό, για να προσθέτετε επιπλέον αν χρειαστεί.

Μοιράζετε τα μακαρόνια σε πιάτα, από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του και πασπαλίζετε με τριμμένη μυζήθρα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr