OliveMagazine

Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα Μετσόβου

Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα Μετσόβου

Μερίδες:για ταψί διαμέτρου 32-34εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:2:0'
Έτοιμο σε:2:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 6 φύλλα χοντρά για πίτες (σπιτικά ή του εμπορίου)
  • 1½ κιλό αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλο (από μπούτι ή ώμο), σε μικρά κομμάτια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 1 λίτρο νερό
  • 400γρ. φέτα τριμμένη
  • 6 αβγά
  • ⅓ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε κατσαρόλα ζεσταίνεται τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα προσθέτετε και τα κρεμμύδια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 35-45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας αλλά να μη λιώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Στρώνετε τρία φύλλα στον πάγκο και τοποθετείτε στο κέντρο τους το ταψί. Κόβετε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού αφήνοντας περιθώριο για να διπλωθούν τα φύλλα στις άκρες συν τρεις πόντους για να εξέχουν.

Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τα τρία φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από τις άκρες αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο.

Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα σε μεγάλο ταψί του φούρνου και ψήνετε το καθένα ξεχωριστά στο φούρνο για 2-3 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν και να σπάνε. Επίσης, ψήνετε και τα περισσεύματα από τα φύλλα που κόψατε. Όταν κρυώσουν λίγο τα θρυμματίζετε και τα σκορπάτε από πάνω από τα στρωμένα φύλλα στο ταψί.

Στραγγίζετε το κρέας και φυλάτε το ζωμό. Σκορπάτε το κρέας ομοιόμορφα πάνω από τα θρυμματισμένα φύλλα και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο. Περιχύνετε από πάνω αρκετό από το ζωμό του κρέατος ώστε να καλύψει το κρέας και τα φύλλα. Σκορπάτε από πάνω το τυρί. Διπλώνετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί έτσι ώστε να σχηματίσουν στεφάνι γύρω από τις άκρες.

Χτυπάτε καλά τα αβγά και περιχύνετε την πίτα με αυτά. Κουνάτε λίγο το ταψί για να στρώσουν ομοιόμορφα τα υγρά. Ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr