Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο στο σιρόπι και αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα όλα μαζί για 10 λεπτά να αφρατέψουν.
Λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας και αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό, κάνοντας μια κρούστα από πάνω.
Ξεφουρνίζετε το ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά, το κόβετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Αφού απορροφήσει το μισό, συμπληρώνετε σταδιακά και το υπόλοιπο και περιμένετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει.
Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτο, συνοδεύοντας με μια μπάλα παγωτό βανίλια και μια κουταλιά βύσσινο γλυκό.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή