OliveMagazine

Ραβανί αμμουλιανιώτικο

Ραβανί αμμουλιανιώτικο

Μερίδες:10-12
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:5'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 3 αβγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι γάλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • Για το σιρόπι

  • 5 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 καψουλάκια βανίλια
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο στο σιρόπι και αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα όλα μαζί για 10 λεπτά να αφρατέψουν.

Λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας και αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό, κάνοντας μια κρούστα από πάνω.

Ξεφουρνίζετε το ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά, το κόβετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Αφού απορροφήσει το μισό, συμπληρώνετε σταδιακά και το υπόλοιπο και περιμένετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει.

Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτο, συνοδεύοντας με μια μπάλα παγωτό βανίλια και μια κουταλιά βύσσινο γλυκό.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr