OliveMagazine

Ραβανί (ρεβανί) Βέροιας

Ραβανί (ρεβανί) Βέροιας

Μερίδες:για 10 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι αγελαδινό
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • ελάχιστη μαστίχα κοπανισμένη ή βανίλια
  • ολόκληρα αμύγδαλα ασπρισμένα
  • Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 λεμόνι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC. Χτυπάτε στο μπλέντερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε τη σόδα ανακατεμένη στο γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Ανακατεύετε μέσα το ξύσμα και τη μαστίχα.

Τέλος, χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε κυκλικά στο μίγμα του γιαουρτιού δουλεύοντάς την με σπάτουλα, με απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να ενσωματωθεί καλά.

Βουτυρώνετε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, το πασπαλίζετε με αλεύρι και ρίχνετε το μίγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και το κόβετε σε κομμάτια. Τέλος, μπήγετε στη μέση κάθε κομματιού από ένα αμύγδαλο.

Για το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι κομμένο στη μέση για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Σιροπιάζετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνετε να το απορροφήσει εντελώς.

Σερβίρετε το ραβανί σκέτο ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το 1 φλιτζάνι από το αλεύρι με 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε πούδρα.


Στο παραδοσιακό βεροιώτικο ραβανί, αντί για βούτυρο, παλαιότερα χρησιμοποιούσαν σησαμέλαιο.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr