OliveMagazine

Ριζότο με γυαλιστερές

Ριζότο με γυαλιστερές

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:55'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 320γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 κιλό γυαλιστερές (ή κυδώνια)
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 1 κλαδάκι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο πικάντικο τυρί)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε τα θαλασσινά να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 1 ώρα περίπου, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό (για να φύγει η άμμος). Τα ξεβγάζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με ένα λίτρο νερό. Τα βράζετε μέχρι να ανοίξουν.

Καθαρίζετε τις γυαλιστερές από τα όστρακα, σουρώνετε το ζουμί τους και το ξαναβάζετε στα καθαρισμένα θαλασσινά για να μη στεγνώσουν.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ρύζι και το ανακατεύετε μέχρι να γίνει διαφανές και γυαλιστερό. Το σβήνετε με το ούζο. Όταν εξατμιστεί, ρίχνετε μία κουτάλα της σούπας από το ζουμί των θαλασσινών και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνετε για 20 λεπτά περίπου, πάνω από μέτρια φωτιά, προσθέτοντας υγρό μόνο όταν έχει απορροφηθεί το προηγούμενο. Περίπου 2 λεπτά πριν από το τέλος προσθέτετε τα θαλασσινά.

Τελειώνετε το μαγείρεμα όταν το ριζότο είναι ελαφρώς ζουμερό. Προσθέτετε το βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα. Δοκιμάζετε για αλάτι και προσθέτετε αν χρειάζεται.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα για 1-2 λεπτά πριν σερβίρετε το φαγητό.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο