OliveMagazine

Ριζότο με λευκό κρασί και μανιτάρια

Ριζότο με λευκό κρασί και μανιτάρια

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα καλής ποιότητας
  • 250γρ. μανιτάρια σε φέτες
  • 20γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4-5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, ζεστό
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί Semeli Aetheria
  • μερικές σταγόνες λάδι τρούφας
  • ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι σε φλούδες
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Μουλιάζετε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατάτε το νερό τους.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τη 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρετε τη μια σκελίδα σκόρδο μαζί με τα μανιτάρια, τα πορτσίνι, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαραθούν.

Σε γουόκ ή μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε άλλη μια κουταλιά βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθεί με το βούτυρο και να γίνουν οι κόκκοι του ρυζιού διάφανοι. Ρίχνετε το κρασί και περιμένετε να το πιει. Ανακατεύετε κάθε τόσο.

Προσθέτετε το νερό που μούλιασαν τα πορτσίνι και το ζωμό σταδιακά, ένα φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια, μέχρι να πίνει κάθε φορά το υγρό του. Όταν το ρύζι αρχίσει να μαλακώνει -μετά το τρίτο φλιτζάνι ζωμού- αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα σοταρισμένα μανιτάρια, μία κουταλιά φρέσκο βούτυρο και ανακατεύετε για 1 λεπτό ακόμα.

Αποσύρετε το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτετε το τριμμένο κεφαλοτύρι και 4-5 σταγόνες λάδι τρούφας.

Σερβίρετε το ριζότο πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό και φλούδες κεφαλοτύρι από πάνω.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr