OliveMagazine

Ριζότο φόρμας γεμιστό

Ριζότο φόρμας γεμιστό

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 300γρ. ρύζι Καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 100γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο, βρασμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 1 φλιτζάνι τομάτα στον τρίφτη ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • ¼ φλιτζανιού κρασί λευκό
  • 3 φλιτζάνια νερό ζεστό
  • 2 αβγά
  • 70γρ. μοτσαρέλα, σε ροδέλες
  • 4-5 κουτ. σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα κεφτεδάκια

  • 70γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φέτα ζαμπόν άπαχο (από μπούτι)
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 αβγό χτυπημένο ελαφρά
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό
  • ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ για το τηγάνισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τα κεφτεδάκια: Ψιλοκόβετε το ζαμπόν και το ανακατεύετε με τον κιμά, το τυρί και το αβγό. Αλατοπιπερώνετε, ζυμώνετε καλά το μίγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Πλάθετε μικρά κεφτεδάκια στο μέγεθος μεγάλου φουντουκιού, τα κυλάτε στη φρυγανιά και τα σοτάρετε σε τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, τα σκεπάζετε και τα βράζετε για 5 λεπτά ακόμα. Τα αφήνετε να κρυώσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζετε το ριζότο: Ζεσταίνετε το λάδι και μία κουταλιά της σούπας από το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε ανακατεύοντάς το για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Σβήνετε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τον πολτό της ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγο λίγο ζεστό νερό ανακατεύοντας κάθε τόσο. Μετά από 10 λεπτά προσθέτετε και το βρασμένο αρακά και συνεχίζετε το βράσιμο πάντα σε χαμηλή φωτιά. Συνεχίζετε να προσθέτετε λίγο λίγο το νερό μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να χυλώσει. Θα χρειαστούν περίπου 25 λεπτά συνολικά.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε και απλώνετε το ριζότο σε μια πιατέλα για να κρυώσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC.

Χτυπάτε τα αβγά και τα ανακατεύετε στο ριζότο. Λαδώνετε με το πινέλο ατομικά φορμάκια και τα πασπαλίζετε ελαφρά με τριμμένη φρυγανιά. Βάζετε σε κάθε φορμάκι από μια ροδέλα μοτσαρέλας, σκεπάζετε με το κόκκινο ριζότο και βυθίζετε στο κέντρο από ένα κεφτεδάκι. Το σκεπάζετε με ριζότο και πιέζετε με κουτάλι για να γεμίσουν καλά τα φορμάκια.

Τα ψήνετε στον φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Πριν τα αναποδογυρίσετε τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr