rizi kalamaria malandrenis mikri
clock icon
1:5'

Ρύζι στην ξάπλα (a la tumbada) με καλαμάρι και μύδια

Υλικά

  • 4 καλαμάρια, ολόκληρα καθαρισμένα μαζί με το κεφάλι τους (περίπου 100 γρ. το καθένα)
  • 400 γρ. μύδια μαζί με το κέλυφος, καθαρισμένα
  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 λίτρο ζωμός ψαριού
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα
  • πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες, για γαρνίρισμα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σοφρίτο

  • 150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στην μέση, χωρίς σπόρους και φλούδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο λεμόνι, χυμός
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 80 γρ. τομάτα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

Με βάση το ρύζι, το πιάτο των μεξικανών ψαράδων του Ατλαντικού μαγειρεύεται πάνω στα καΐκια και χρησιμοποιεί ό,τι πρωτοπιάνει η ψαριά! Εδώ το απολαμβάνουμε με καλαμάρι και μύδια, ιδανικό και για όσους νηστεύουν!

Αχνίζουμε τα μύδια και τα κρατάμε στη άκρη. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα καλαμάρια για 10 λεπτά και τα κρατάμε στην άκρη σκεπασμένα σε αλουμινόχαρτο.
Για το σοφρίτο: καίμε σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές και τις τομάτες από όλες τις πλευρές. Αφού κρυώσουν τις χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή παχύρρευστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το ρύζι με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Ακολουθώντας την λογική του ριζότο ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό ψαριού μέχρι να μαγειρευτεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σοφρίτο τομάτας και πιπεριάς. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο το ρύζι τοποθετώντας από πάνω τα καλαμάρια και τα μύδια. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με το δυόσμο και τις ελιές.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Αχνίζουμε τα μύδια και τα κρατάμε στη άκρη. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα καλαμάρια για 10 λεπτά και τα κρατάμε στην άκρη σκεπασμένα σε αλουμινόχαρτο.

Βήμα 2

Για το σοφρίτο: καίμε σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές και τις τομάτες από όλες τις πλευρές. Αφού κρυώσουν τις χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή παχύρρευστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το ρύζι με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Ακολουθώντας την λογική του ριζότο ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό ψαριού μέχρι να μαγειρευτεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σοφρίτο τομάτας και πιπεριάς. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.

Βήμα 4

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο το ρύζι τοποθετώντας από πάνω τα καλαμάρια και τα μύδια. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με το δυόσμο και τις ελιές.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος