OliveMagazine

Ρύζι στην ξάπλα (a la tumbada) με καλαμάρι και μύδια

Ρύζι στην ξάπλα (a la tumbada) με καλαμάρι και μύδια

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:5'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 4 καλαμάρια, ολόκληρα καθαρισμένα μαζί με το κεφάλι τους (περίπου 100 γρ. το καθένα)
  • 400 γρ. μύδια μαζί με το κέλυφος, καθαρισμένα
  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 λίτρο ζωμός ψαριού
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα
  • πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες, για γαρνίρισμα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σοφρίτο]

  • 150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στην μέση, χωρίς σπόρους και φλούδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο λεμόνι, χυμός
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 80 γρ. τομάτα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αχνίζουμε τα μύδια και τα κρατάμε στη άκρη. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα καλαμάρια για 10 λεπτά και τα κρατάμε στην άκρη σκεπασμένα σε αλουμινόχαρτο.

Για το σοφρίτο: καίμε σε τηγάνι χωρίς λάδι τις πιπεριές και τις τομάτες από όλες τις πλευρές. Αφού κρυώσουν τις χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή παχύρρευστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το ρύζι με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Ακολουθώντας την λογική του ριζότο ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό ψαριού μέχρι να μαγειρευτεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σοφρίτο τομάτας και πιπεριάς. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο το ρύζι τοποθετώντας από πάνω τα καλαμάρια και τα μύδια. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με το δυόσμο και τις ελιές.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο