OliveMagazine

Σάλτσα ντομάτας

Σάλτσα ντομάτας

Μερίδες:3 φλιτζάνια σάλτσας
Χρόνος προετοιμασίας:5'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο, ή ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 - 4 κουτ. σούπας κρασί (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης και 1 μικρό ξύλο κανέλας ή1 κουτ. γλυκού βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή ½ κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό, ή δεντρολίβανο
  • λίγη γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Όταν εξατμισθούν τα υγρά προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια.

Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την δάφνη και το ξύλο κανέλας, ή άλλα αρωματικά της επιλογής σας, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζετε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλή.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Για να χρησιμοποιήσετε τη βασική σάλτσα ντομάτας ως βάση σε πίτσες, αρκεί να την βράσετε λίγο παραπάνω, μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της και να της προσθέσετε ρίγανη ή άλλα ξερά αρωματικά. Επίσης, η πηχτή σάλτσα ντομάτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλειμμα κρεάτων για μπάρμπεκιου.


Μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και μανιτάρια, ή/και ψιλοκομμένο παστό κρέας - λούντζα, προσούτο, καπνιστό λουκάνικο, κλπ – τα οποία θα σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι.


Για έτοιμη σάλτσα ντομάτας, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να φτιάξτε διπλάσια ποσότητα, να τη μοιράσετε σε μερίδες σε πλαστικά δοχεία και να την φυλάτε στην κατάψυξη.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr