OliveMagazine

Σαλάτα λαχανικών με ψητό μπακαλιάρο

Σαλάτα λαχανικών με ψητό μπακαλιάρο

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:55'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
  • 4 φλιτζάνια αμπελοφάσουλα βρασμένα
  • 1 φλιτζάνι φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
  • 6 αγκινάρες βρασμένες, κομμένες στα 4
  • 3 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες & βρασμένες, σε κύβους
  • 3 καρότα βρασμένα, σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά σφιχτά (τα 2 ψιλοκομμένα και τα 2 κομμένα στα 4)
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζανιού ξίδι
  • Για τη σάλτσα σκόρδου

  • 6 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερες), χωρίς το φύτρο τους
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (προαιρετικά, αν σας αρέσουν τα καυτερά)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα σκόρδου. Χτυπάτε στο μπλέντερ τους κρόκους των αβγών με το ξίδι και το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνετε λίγο λίγο και εναλλάξ το λάδι με το χυμό λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

Ανακατεύετε όλα τα λαχανικά μαζί με τα αβγά και τα περιχύνετε με λίγο λαδόξιδο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε χοντρά κομμάτια και τα αλείφετε με ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο γκριλ, σε μαντέμι ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Για να μην κολλήσει ο μπακαλιάρος, αφήνετε την επιφάνεια ψησίματος να ζεσταθεί πολύ καλά πριν βάλετε πάνω το ψάρι.

Σερβίρετε τη σαλάτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα, τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και στο πλάι συνοδεύετε με τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Tips

Αντί να ψήσετε τον μπακαλιάρο, μπορείτε να τον βράσετε σε νερό μαζί με 1 φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού και 1 μικρό κρεμμύδι. Αφού τον σουρώσετε, τον μαδάτε με τα δάχτυλα σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύετε μαζί με τα λαχανικά.


Επίσης, μπορείτε να κόψετε τον μπακαλιάρο σε λεπτές λωρίδες, να τις αλείψετε με λάδι, να τις τυλίξετε ρολάκια και να τα περάσετε ανά 2-3 σε καλαμάκια. Αυτά τα σουβλάκια τα ψήνετε (όπως περιγράφεται στη συνταγή) και τα σερβίρετε πάνω από τη σαλάτα για ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο. Τα συνοδεύετε με τη σάλτσα σκόρδου.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr