OliveMagazine

Σαλάτα με μαρούλι, αντζούγιες Καλλονής, γραβιέρα και σκορδάτα κρουτόν

Σαλάτα με μαρούλι, αντζούγιες Καλλονής, γραβιέρα και σκορδάτα κρουτόν

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:10'
Έτοιμο σε:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη σαλάτα

  • 4 καρδιές μαρουλιού, χωρισμένες σε φύλλα
  • 4-5 φύλλα ραντίτσιο
  • 5-6 φιλέτα αντζούγιες Καλλονής
  • 100γρ. γραβιέρα Νάξου, σε φλοίδες
  • 3 αβγά βρασμένα, σε φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • Για τα κρουτόν

  • 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, σε στικ
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το dressing

  • 4 φιλέτα αντζούγιες Καλλονής
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100γρ. μαγιονέζα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τα κρουτόν: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ραντίζετε με αυτό τα κρουτόν.

Τα μεταφέρετε σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Τα αφήνετε εκτός φούρνου να κρυώσουν.

Για το dressing: Στο γουδί πολτοποιείτε τα φιλέτα αντζούγιας με το σκόρδο και τον χυμό του λεμονιού μέχρι να γίνουν μια πάστα. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολάκι και κατόπιν ενσωματώνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος απλώνετε τα φύλλα μαρουλιού και γαρνίρετε με τις αντζούγιες, τη γραβιέρα, τα κρουτόν και τα αβγά. Αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και το dressing και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Tips

Στη σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε και ψημένο κοτόπουλο σε κομματάκια αν θέλετε.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr