salaxi ladolemono
clock icon
60'

Σαλάχι λαδολέμονο με σκορδάτες πατάτες

Υλικά

  • 1 κιλό σαλάχι*
  • 1 κιλό πατάτες**
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδο ή λιγότερο αν προτιμάτε
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το σαλάχι είναι συνήθως καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια από τον ψαρά. Αν το βρείτε ολόκληρο, θα πρέπει να το καθαρίσετε από το μακρύ πτερύγιο του (κόκαλο). Κόβετε την ουρά, το περιχύνετε με καυτό νερό και το ξύνετε με κοφτερό μαχαίρι για να φύγει η «γλίτσα». Αφαιρείτε τα εντόσθια, το πλένετε καλά και το κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  • Μπορείτε να αφαιρέσετε τις πατάτες και να ψήσετε στο φούρνο μόνο το σαλάχι με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ροδίσει. Το συνοδεύετε με πατατοσαλάτα.

Η ψαροφαγία σε μία από τις πιο γευστικές εκδοχές της.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αφαιρείτε τη φύτρα από τα σκόρδα. Καθαρίζετε το μαϊντανό από τα κλαδάκια του και χτυπάτε στο μπλέντερ τα φύλλα του με το σκόρδο και μισό φλιτζάνι από το ελαιόλαδο.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε ροδέλες, τις αλείφετε με λάδι, τις αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σαλάχι κομμένο σε μερίδες, το αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε από πάνω το μίγμα σκόρδου-μαϊντανού, περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αφαιρείτε τη φύτρα από τα σκόρδα. Καθαρίζετε το μαϊντανό από τα κλαδάκια του και χτυπάτε στο μπλέντερ τα φύλλα του με το σκόρδο και μισό φλιτζάνι από το ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε ροδέλες, τις αλείφετε με λάδι, τις αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Προσθέτετε το σαλάχι κομμένο σε μερίδες, το αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε από πάνω το μίγμα σκόρδου-μαϊντανού, περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή