OliveMagazine

Σαρδέλες γεμιστές και τυλιγμένες με αμπελόφυλλα

Σαρδέλες γεμιστές και τυλιγμένες με αμπελόφυλλα

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:45'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 200γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα
  • Για τη γέμιση

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ψιλοκομμένη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • λίγο μπούκοβο
  • αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
  • αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγο ξίδι λευκό
  • λίγη ρίγανη
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένετε και καθαρίζετε τις σαρδέλες. Αφαιρείτε τα κεφάλια και το κόκαλό τους. Τις ανοίγετε πεταλούδα και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά.

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα από βάζο, τα ξεπλένετε από την άρμη. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο, το σκόρδο, την κάπαρη και την ντομάτα.

Παίρνετε τις σαρδέλες μία-μία και αφού τις γεμίσετε με λίγη από τη γέμιση, τυλίγετε το σώμα τους μέσα σε ένα αμπελόφυλλο και ύστερα τις αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψάκι. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε τις σαρδέλες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα της ντομάτας, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Σερβίρετε τις σαρδέλες συνοδεύοντας με τη σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο