Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένετε και καθαρίζετε τις σαρδέλες. Αφαιρείτε τα κεφάλια και το κόκαλό τους. Τις ανοίγετε πεταλούδα και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα από βάζο, τα ξεπλένετε από την άρμη. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο, το σκόρδο, την κάπαρη και την ντομάτα.
Παίρνετε τις σαρδέλες μία-μία και αφού τις γεμίσετε με λίγη από τη γέμιση, τυλίγετε το σώμα τους μέσα σε ένα αμπελόφυλλο και ύστερα τις αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψάκι. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε τις σαρδέλες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα της ντομάτας, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Σερβίρετε τις σαρδέλες συνοδεύοντας με τη σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey