OliveMagazine

Σαρδέλες ψητές σε φύλλα λεμονιάς

Σαρδέλες ψητές σε φύλλα λεμονιάς

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:10'
Έτοιμο σε:45'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό μέτριες σαρδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη, μαδημένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού λάδι
  • φύλλα λεμονιάς (2 φορές όσα είναι και τα ψάρια), πλυμένα και σκουπισμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • οδοντογλυφίδες
  • Για τη σάλτσα σκόρδου

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτρια πατάτα βρασμένη
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ανοίγετε τις σαρδέλες και τρίβοντας ελαφρώς το δάκτυλο σας πάνω-κάτω στη ράχη για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκαλο χωρίς να αφαιρέσετε την ουρά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αρωματικά με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λάδι και περιχύνετε τις ανοιχτές σαρδέλες. Αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα σκόρδου. Ρίχνετε στο multi το σκόρδο με την πατάτα, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μίγμα.

Ετοιμάζετε την ψησταριά. Τοποθετείτε κάθε σαρδέλα ανάμεσα σε 2 φύλλα λεμονιάς. Καρφώνετε τις άκρες με οδοντογλυφίδες και ψήνετε τις σαρδέλες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην διαλυθούν στο γύρισμα. Σερβίρετε τις σαρδέλες μαζί με τα φύλλα λεμονιάς και μια φέτα λεμονιού. Συνοδεύετε με τη σάλτσα σκόρδου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr