OliveMagazine

Σαρδελομεζές

Σαρδελομεζές

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:14 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 σαρδέλες μεγάλες
  • χοντρό αλάτι
  • 3-4 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας κάππαρη ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, σε κόκκους
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπα μαραθόσπορους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι ξίδι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ελαιόλαδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κόβετε τα κεφάλια από τις σαρδέλες και τις καθαρίζετε από τα εντόσθια. Τις ανοίγετε από την κοιλιά και βγάζετε τη ραχοκοκαλιά. Βυθίζετε τα φιλέτα για 10 λεπτά σε νερό με παγάκια για να φύγει τελείως το αίμα και μετά τα στραγγίζετε. Τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε 10-12 ώρες στο ψυγείο.

Τα ξεπλένετε καλά για να φύγει το αλάτι. Ανακατεύετε τα αγγουράκια και την κάππαρη. Βάζετε τις σαρδέλες σε ξύλινη σανίδα με το δέρμα προς τα κάτω και μοιράζετε από πάνω την κάππαρη και τα αγγουράκια. Τις τυλίγετε σε ρολά αρχίζοντας από την ουρά και τα στερεώνετε με οδοντογλυφίδες. Τοποθετείτε τα ρολάκια τακτικά σε γυάλινο σκεύος.

Σε κατσαρολάκι βράζετε τα υπόλοιπα υλικά έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των υγρών και να μείνει το 1/3. Όταν κρυώσει το μίγμα, το ρίχνετε πάνω στις σαρδέλες, περιχύνετε με ελαιόλαδο και σερβίρετε μετά από 2-3 ώρες με ούζο, κρασί ή τσίπουρο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr