OliveMagazine

Σελινόριζα με σύγκλινο γκρατινέ

Σελινόριζα με σύγκλινο γκρατινέ

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 μεγάλες σελινόριζες
  • 600γρ. πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150ml γάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 4-5 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 200γρ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε τις σελινόριζες και καθαρίζετε τις πατάτες και το κρεμμύδι. Κόβετε τα λαχανικά σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με μαντολίνο) και τα ρίχνετε σε μπολ. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με τα χέρια σας.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, το γάλα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζετε το μίγμα στα λαχανικά και προσθέτετε το θυμάρι ψιλοκομμένο και το σύγκλινο. Ανακατεύετε απαλά για να καλυφθούν όλα τα λαχανικά με το μίγμα του γιαουρτιού.

Στρώνετε τα λαχανικά σε στρώσεις σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, αδειάζετε όλα τα υγρά που έχουν απομείνει στο μπολ και προσθέτετε τα φύλλα της δάφνης. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύετε για 20 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε το περιεχόμενο σε ταψί, πασπαλίζετε με την κεφαλογραβιέρα και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.gr - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr