zimarika-kavourmas
clock icon
30'

Ζυμαρικά με ντοματίνια, καβουρμά και βασιλικό

Υλικά

  • 200γρ. καβουρμά, σε κομμάτια
  • 500γρ. σκιουφιχτά μακαρόνια ή άλλο κοντό ζυμαρικό
  • 300γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας ροζέ κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 100γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια συνταγή για μακαρονάδα από το βιβλίο της Νίκης Μηταρέας «Με κρασί κι ελληνικά».

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα ταψί βάζετε τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύετε και τα ψήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Στο μεταξύ βράζετε τα σκιουφιχτά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τους κανόνες βρασμού της συσκευασίας τους και υπολογίζοντας για 1-2 λεπτά λιγότερο ώστε να μαγειρευτούν al dente.
Βάζετε τα ντοματίνια σε ένα ευρύχωρο μπολ μαζί με τα υγρά τους και ρίχνετε και τον καβουρμά.
Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα ρίχνετε με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με τα ντοματίνια. Προσθέτετε το βασιλικό, τη μυζήθρα, το κουκουνάρι, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία – Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα ταψί βάζετε τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύετε και τα ψήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Στο μεταξύ βράζετε τα σκιουφιχτά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τους κανόνες βρασμού της συσκευασίας τους και υπολογίζοντας για 1-2 λεπτά λιγότερο ώστε να μαγειρευτούν al dente.

Βήμα 3

Βάζετε τα ντοματίνια σε ένα ευρύχωρο μπολ μαζί με τα υγρά τους και ρίχνετε και τον καβουρμά.

Βήμα 4

Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα ρίχνετε με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με τα ντοματίνια. Προσθέτετε το βασιλικό, τη μυζήθρα, το κουκουνάρι, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία – Food styling: Αντωνία Κατή