Διαδικασία
Πλένετε και στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού. Ανακατεύετε τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, το κρασί, το πιπέρι και το αλάτι. Πασπαλίζετε τα φιλέτα παντού με το μίγμα και τα βάζετε σε αρκετά πλατύ σκεύος να χωράνε σε μια στρώση. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε από πάνω ένα μικρότερο βαρύ σκεύος έτσι ώστε να ακουμπάει πάνω στα φιλέτα. Πιέζετε τα φιλέτα με το σκεύος και τα βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Ετοιμάζετε τον πουρέ κόκκινης φακής: βράζετε τις φακές σε δύο φλιτζάνια από το ζωμό λαχανικών μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, και τη δάφνη για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να χυλώσουν καλά και να πιουν το νερό τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο λίγο από τον υπόλοιπο ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος πρέπει να είναι αρκετή πηχτή η φακή.
Αφαιρείτε τη δάφνη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο και περνάτε τη φακή από τον πολυκόφτη μέχρι να γίνει πηχτός πουρές, χωρίς όμως να λιώσει τελείως.
Βάζετε το γκριλ να κάψει. Στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού από τη μαρινάδα και τα σκουπίζετε να φύγουν τα κρεμμυδάκια. Τα αλείφετε παντού με λίγο λάδι και τα ψήνετε για 5-6 λεπτά περίπου ή μέχρι να πιάσουν κρούστα από κάτω και να ξεκολλάνε εύκολα με σπάτουλα. Γυρίζετε τα φιλέτα και τα ψήνετε από την άλλη μεριά με τον ίδιο τρόπο.
Για το σερβίρισμα: απλώνετε τον πουρέ φακής στη μέση των πιάτων σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετείτε ένα φιλέτο από πάνω. Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι να κάψει και προσθέτετε το δυόσμο. Μόλις αρχίζει να ψήνετε και βγάζει το άρωμά του το σβήνετε, και με κουτάλι περιχύνετε τα φιλέτα με αυτό. Γαρνίρετε με τις φέτες λεμονιού.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή.