OliveMagazine

Σολομός Gravlax με σάλτσα μουστάρδα Maille au miel

Σολομός Gravlax με σάλτσα μουστάρδα Maille au miel

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:0'
Έτοιμο σε:35'
Χρόνος αναμονής:3-4 ημέρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο σολομού (χωρίς κόκαλα) με το δέρμα του
  • 75γρ. αλάτι
  • 50γρ. ζάχαρη λευκή
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο σπασμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή μίγμα από λεμόνι–λάιμ-πορτοκάλι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. μουστάρδα Maille au miel
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένος
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αναμιγνύετε τη ζάχαρη με το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, το μαραθόσπορο και τον κόλιανδρο. Ψιλοκόβετε τον άνηθο.

Στρώνετε την επιφάνεια εργασίας με μεμβράνη. Τοποθετείτε το σολομό με το δέρμα προς τα κάτω, τον αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τον πασπαλίζετε με το μισό μίγμα αλατιού-ζάχαρης. Δίπλα ακριβώς απλώνετε ένα στρώμα από ψιλοκομμένο άνηθο σε έκταση όση και η επιφάνεια του σολομού και αναποδογυρίζετε πάνω του το σολομό από την μεριά της σάρκας. Τώρα έχετε μπροστά σας τη μεριά με το δέρμα. Πασπαλίζετε πρώτα με το υπόλοιπο μίγμα αλατιού και μετά με άνηθο ψιλοκομμένο. Τυλίγετε χαλαρά με τη μεμβράνη και μεταφέρετε το σολομό σε ένα ταψί με τη μεριά του δέρματος από κάτω.

Σκεπάζετε με δεύτερο ταψί μέσα στο οποίο προσθέτετε ένα βάρος (π.χ. μια κονσέρβα). Τοποθετείτε το ταψί στο ψυγείο για τρία-τέσσερα 24ωρα. Ξετυλίγετε το σολομό, τον ξεπλένετε και τον στεγνώνετε καλά. Τον διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα μουστάρδας αναμιγνύοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος προσθέτετε τον άνηθο και σερβίρετε.

Όταν θέλετε να σερβίρετε κόβετε το σολομό σε λοξές λεπτές φέτες και τον σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα. Συνοδεύετε με λεπτοκομμένες και ψημένες φέτες ψωμιού.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr