OliveMagazine

Σουτζουκάκια μπακαλιάρου

Σουτζουκάκια μπακαλιάρου

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα σουτζουκάκια

  • 400γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, χωρίς δέρμα
  • 100γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αβγό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • αλάτι (ανάλογα τον μπακαλιάρο), πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένο
  • 100γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο
  • 350γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον περνάτε σε 2-3 δόσεις από το μούλτι μέχρι να αρχίσει να λιώνει αλλά όχι εντελώς. Ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πάρετε ένα σχετικά σφιχτό κιμά (αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον φρυγανιά).

Πλάθετε σουτζουκάκια, τα απλώνετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζετε στο ψυγείο.

Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτετε το κρεμμύδι και το κύμινο. Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, 300ml νερό και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.

Στο μεταξύ ρίχνετε σε ένα τηγάνι ηλιέλαιο (να καλυφθεί κατά 2εκ. σε ύψος), αλευρώνετε και τηγανίζετε τα σουτζουκάκια και από τις 2 μεριές μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Ρίχνετε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι με τη σάλτσα και σιγοβράζετε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tips

Θα χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο μπακαλιάρο, υγράλατο ή σκέτο. Ο υγράλατος παραδοσιακά περιέχει 2% αλάτι και δεν χρειάζεται να τον αλατίσετε. Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου ή ακόμα και φρέσκο, το αλάτι επιβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση, ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι στεγνός, οπότε τον πιέζετεε 2-3 φορές σε χαρτί κουζίνας.


Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να τηγανίσετε τα σουτζουκάκια, βράζετε τη σάλτσα για 10 λεπτά λιγότερο, στρώνετε τα σουτζουκάκια σε ταψί, περιχύνετε με με τη σάλτσα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο